Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΟΧΙ







"Το παρόν είναι το παρελθόν και το μέλλον", είχε πει ο Ευγένιος Ο' Νηλ και πάντα αναρωτιόμουν πιο παρελθόν εννοεί, διότι παρελθόν είναι και η χτεσινή μέρα, παρελθόν και η περασμένη δεκαετία. Όπως και να' χει αυτή η φράση διατηρήθηκε στην μνήμη μου ως σημαντική και σχεδόν αδιάψευστη.

 Κι έρχεται ένα όχι από το παρελθόν και μας χτυπάει την πόρτα. Ένα όχι μεγάλο που δεν χωράει να μπει στα σπίτια μας που έχουν μικρύνει από το ναι της ντροπής. Κι αυτό στέκεται εκεί στο κατώφλι και μας κοιτάζει κι εμείς χαμηλώνουμε τα μάτια στο χώμα. Εκεί που αναπαύονται ήσυχοι οι πρόγονοί μας γιατί έκαναν το χρέος τους. Τότε δεν χώραγαν παζάρια στα αδιαπραγμάτευτα.  Τότε  οι άνθρωποι είχαν αξίες και ιδανικά που τους διαχώριζαν από τα ποντίκια.  Εκεί  στο κατώφλι της πόρτας μας θα στέκεται το όχι τους  πένθιμο  γιατί μέσα μας δεν μπόρεσε να μπει, συστημένο που δεν παραδόθηκε κι επέστρεψε πίσω με σήμανση άγνωστου παραλήπτη. Εκεί στο κατώφλι μας  μεγάλος φωτεινός φανοστάτης να εκθέτει το ναι, να απογυμνώνει το κόκκινο φως που ανάψαμε σε μία θυσία και την καταντήσαμε εκδιδομένη επί χρήμασι.


Υ.Γ.  "Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις."Ο.Ελύτης

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και πραγματικά νομίζω ότι είσαι υπερβολικός, ευχαριστώ. Θα προτιμούσα να μην το είχα γράψει, να μην το ένιωθα μα δυστυχώς φτάσαμε στην παγωμένη αυλή που λέει κι o Peer Gynt.Βλέπεις πόσο καλά θυμάμαι τι έχω διαβάσει κι από πού; Αυτό είναι ένα καλό κόλπο- καταλαβαίνεις γιατί το λέω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υποκλίνομαι...
    Στο πνεύμα σου
    Στη σύλληψη
    Στη γραφή
    Στο μεγαλείο των αισθημάτων σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδυνατώ να καταλάβω τον λόγο που άρεσε τόσο αυτή η σημείωση ωστόσο ευχαριστώ. Πρώτη φορά διαπιστώνω ένα μικρό ρήγμα ανάμεσα στην προσωπική εκτίμηση των γραπτών μου σε σχέση με όσους τα διαβάζουν κι έχει κι αυτό το ενδιαφέρον του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλά σου λέω, ότι είναι τόσο υπέροχα δοσμένο αυτό που θέλεις να πεις, που ο O'Νηλ και ο Ελύτης θα θεωρούσαν τιμή τους (κυριολεκτώ) την αναφορά τους μέσα και "δίπλα" από το συγκεκριμένο κείμενό σου...
    Και ο Παυλίδης φυσικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μετά ξυπνήσαμε daddy...Κατά καιρούς γράφω ενδιαφέροντα πράγματα αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας. Πάντως μου ανέβασες την διάθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τώρα άνθρωποι και ποντίκια είναι ένα δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισως κάποιοι καταφέρουν να βρουν το δρόμο της επιστροφής προς την ανθρώπινη φύση,Μαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η μεταμοντέρνα κατοχή, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. μόνο που εμείς δεν το είχαμε καταλάβει ακόμα...

    όμορφο το πλέγμα με το οποίο έγινε η, ούτως ή άλλως, αξιολογότατη γραφή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι ακριβώς Βίκυ κι όσοι το είχαν μυριστεί μην νομίζεις οτι μπορούσαν να κάνουν πολλά(μιλώ για τον απλό κόσμο). Έσβησα το σχόλιο μετά από μια συζήτηση που είχα με φίλους...δεν χρειάζομαι υπεράσπιση σε ότι γράφω, όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Με ενδιαφέρει η επικοινωνία με ανθρώπους που ταιριάζουν τα χνώτα μας.
    Σ'ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή